Menu Sluiten

Virtual DJ Content Unlimited review

Met het Content Unlimited abonnement van Virtual Dj heb je toegang tot duizenden tracks voor een tientje per maand. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn… is dat ook zo of niet?

virtual dj content unlimited

Wat is Content Unlimited precies en hoe werkt het?

Content Unlimited is een abonnementsdienst voor Virtual Dj gebruikers. Voor een tientje per maand kun je zoveel muziek afspelen als je maar wilt, maar dus wel alleen in Virtual Dj. Je kunt de tracks dus niet op een USB’tje zetten om ze op je CDJ af te spelen, dat is dus wel een nadeel.

Daarnaast heb je altijd een internetverbinding nodig om nieuwe nummers te kunnen downloaden, dat is logisch. Je kunt echter ook thuis alvast nummers downloaden naar je computer zodat je deze ook offline kunt afspelen als je op locatie geen internetverbinding hebt.

Het zoeken naar nummers doe je gewoon in Virtual Dj zelf, zoals je ook in je eigen muziekcollectie zou zoeken. Als je een nummer laadt op één van de decks wordt het nummer automatisch gedownload naar je computer, het is dus niet zo dat het nummer opeens stopt als je internetverbinding even wegvalt zoals bij streaming.

Je kunt (gedownloade) nummers blijven afspelen zolang je abonnement actief is. Als je het abonnement stopzet kun je de nummers ook niet meer afspelen. Je huurt de muziek dus, de muziek wordt nooit jouw eigendom. Ook dat is iets om over na te denken, maar zolang je gewoon de hitzones en dance smash albums koopt blijft je eigen collectie ook voldoende up to date.

Je kunt het abonnement afsluiten met PayPal of credit card en het is op ieder moment met 1 klik op te zeggen, je zit dus nergens aan vast. Het abonnement is af te sluiten voor iedere versie van Virtual Dj, dus ook voor de gratis home versie (die je overigens officieel niet mag gebruiken tijdens optredens).

banner-bax-dj-gear

Bax Music | De specialist in DJ Gear & Effects

Welke muziek vind je wel en niet in Content Unlimited?

Ten eerste wil ik duidelijk maken dat je voor dat bedrag ongelooflijk veel waar voor je geld krijgt, maar perfect is het niet. Dan heb ik het vooral over het beschikbare repertoire, zeker niet over de kwaliteit van de bestanden want die is prima; 320 kbps MP3’s die ook nog eens uitstekend getagd zijn (dus zaken als het jaartal, genre, versie enzovoorts zijn netjes ingevuld). Daarnaast zijn er van de meeste tracks meerdere versies beschikbaar, zodat je ook eens een lekkere remix van een bekend nummer kan draaien.

Top 40 hits

Over het algemeen zijn de bekende top 40 tracks prima vertegenwoordigd, wat ook geldt voor de top 40 hits van de laatste 15/20 jaar zijn uitstekend vertegenwoordigd.

Jaren 70 / 80 / 90

De oudere hits zijn minder goed vertegenwoordigd, maar van veel artiesten staan er wel een aantal greatest hits in. Als je bijvoorbeeld zoekt op Aretha Franklin vind je Think en Respect, The Jacksons levert o.a. Can You Feel It en Blame It On The Boogie op, en ook van een band als Queen zijn de grootste hits wel te vinden, al ontbreekt I Want To Break Free vreemd genoeg. Deze is alleen te vinden als dance mix, iets wat regelmatig voorkomt bij Virtual Dj Content Unlimited. Zo zijn nummers van artiesten als The Rolling Stones en Robbie Williams alleen te vinden in dance remixen, wat ongetwijfeld met de rechten te maken zal hebben.

Desondanks is de catalogus oudere muziek vrij redelijk te noemen, en een standaard bruiloft of bedrijfsfeest zul je er zeker wel mee kunnen draaien. Als je echter een 50e verjaardag gaat draaien zul je ongetwijfeld enkele verzoekjes niet kunnen draaien.

Dance

De bekende (commerciële) dance hits zijn over het algemeen prima vertegenwoordigd, en zoals eerder vermeld zijn er meestal meerdere remixen van een track beschikbaar. Als je vooral in clubs draait en dus de allernieuwste dance muziek nodig hebt moet je even kijken of Content Unlimited de juiste keuze voor je is; op het moment van schrijven staan 8 van de 10 nummers uit de Beatport Top 10 er in, maar wat verder in de top 100 ontbreken er toch wel een aantal tracks.

Nederlandstalig

Daar kunnen we kort over zijn: Nederlandstalige muziek is niet vertegenwoordigd in Content Unlimited.

Conclusie

Content Unlimited is een uitstekende service voor allround dj’s (wat de meeste professionele gebruikers van Virtual Dj zijn). Met name muziek van nu en de laatste 15/20 jaar is prima vertegenwoordigd in hoge kwaliteit. De jaren 70/80/90 zijn wat minder vertegenwoordigd, maar veel greatest hits zijn wel te vinden.

Voor slechts 10 euro per maand krijg je echt enorm veel waar voor je geld, en mocht het toch niet bevallen kun je je abonnement op ieder gewenst moment beëindigen. Overigens kunnen gebruikers van Virtual Dj Pro ook een abonnement op Deezer nemen, waarmee je wel vrijwel ieder verzoekje kunt draaien (al is de catalogus van Deezer niet zo uitgebreid als die van Spotify). Het is echter officieel niet toegestaan nummers van Deezer in het openbaar (dus op een feest) te draaien, terwijl dat bij tracks in Content Unlimited wel mag.