Menu Sluiten

Denon DJ MCX 8000 Serato en USB controller

Sinds Denon in 2014 werd overgenomen door InMusic (het bedrijf waar o.a. Numark onder valt) was het vrij stil rond het merk dat ooit de standaard in de dj booth was. Tot vandaag, want vandaag lanceert Denon de MCX8000!

Software en USB controller

De MCX8000 is een zeer uitgebreide controller waarmee je niet alleen dj software kunt aansturen (zoals bij de vorige controllers van Denon) maar eindelijk ook rechtstreeks muziek kunt afspelen van een USB stick. Nou ja, niet één USB stick, je kunt er zelfs 2 USB sticks in pluggen!

2 full color displays

Verder beschikt deze schitterende controller ook eindelijk over 2 fatsoenlijke full color displays waarom allerlei informatie getoond wordt, waaronder een multicolor waveform. Iets wat altijd ontbrak op de Denon spelers, terwijl het al jaren een geliefde feature op de topspelers van Pioneer is.

Volwaardige 4 kanaals mixer

Waar veel controllers worden uitgerust met een uitgeklede 2 kanaals mixer is de Denon MCX8000 wel voorzien van een volledige 4 kanaals mixer die volledig voldoet aan de huidige standaarden met de toonregeling en gain boven de fader en een VU meter per kanaal.

Verder zien we 2 microfoonaansluitingen met aparte toon en gainregeling per microfoon. Naast de microfoonregelaars is ook een “echo” knopje te vinden, en onder de knop om de microfoons in te schakelen (helaas 1 knop voor beide microfoons) zien we een echo regelaar. Als dit echo effect ook een beetje bruikbaar is als galm voor zangers is het een erg leuke toevoeging. Tenslotte zien we hier nog een talkover button waarmee de muziek automatisch zachter gaat als je door de microfoon praat, en een post button waarmee de microfoon niet over de booth uitgang gaat om feedback te voorkomen.

Helaas vinden we het revolutionaire matrix input systeem wat op Denon DNX-1500 mixer zijn intrede deed niet terug op de MCX8000. Met matrix input kun je iedere ingang van de mixer routen naar ieder willekeurig kanaal. Dat was op de Denon DNX-1600 al wat minder goed uitgevoerd, en op deze MCX-8000 is het helaas helemaal niet aanwezig. Sterker nog, aan de foto te zien zijn de spelers alleen op kanaal 2 en 3 te gebruiken, een gemiste kans dus. Maar goed, de DNX-1600 kost in z’n eentje dan ook 3/4 van dit complete apparaat dus dan kun je ook niet alles verwachten natuurlijk.

Effecten en filters

Denon heeft voor de MCX 8000 in elk geval niet bezuinigd op de effecten en filters. Op de foto zijn onder de displays maar liefst 2 x 3 effectknoppen te zien, en boven de faders kun je 1 of beide effectsecties selecteren. Dit zou dus betekenen dat je maar liefst 6 effecten gelijktijdig kunt gebruiken, of tot 3 effecten op 1 kanaal en tot 3 andere effecten op een ander kanaal. Alsof dat nog niet genoeg is beschikt ieder kanaal ook nog over een eigen lowpass / highpass filter. Nice!

Crates en playlists

Links naast het display vinden we ook nog een knop “crates / playlists”. Naast de gebruikelijke playlist functie biedt de MCX 8000 dus ook een crates functie; een tijdelijke playlist waar je tracks in kunt zetten die je wellicht later op de avond nog wilt gebruiken.

8 pads voor (hot) cue punten, samples en loops

Onder het display vinden we nog een strip met de naam needle drop, die waarschijnlijk geja… uhh geinspireerd is door het Needle Search systeem van Pioneer waarmee o.a. snel naar een bepaalde positie in een track gesprongen kan worden. Daaronder natuurlijk het bekende jogwheel met de herkenbare blauwe Denon ring. Wat echt opvalt zijn de 8 pads onder dat jogwheel. Ook dat is niet bepaald uniek, merken als Pioneer en Numark gebruiken het al langer, maar leuk is het wel! De pads kunnen o.a. gebruikt worden voor (hot) cue punten, samples, loops en effecten als een loopslicer en roll.

Volwaardige handmatige loop en autoloop

Waar veel controllers alleen een autoloop functie aan boord hebben heeft deze MCX8000 wel een handmatige loopfunctie aan boord. Dat is overigens typisch Denon: waar Pioneer vaak functies als hot cues en handmatige loops alleen op de hele dure topmodellen beschikbaar maakt heeft Denon DJ altijd al alle standaard functies op elk model geïmplementeerd.

4 decks aansturing

Rechts naast het jogwheel zien we nog twee buttons waarmee je kunt kiezen tussen deck 1/3 aan de linkerzijde en deck 2/4 aan de rechterkant. Je kunt dus heel eenvoudig 4 decks aansturen van je dj software bedienen met deze MCX-8000 controller, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de 4 kanalen die de mixer biedt.

Gespiegelde indeling van de decks

Wat ook opvalt is de gespiegelde indeling van de decks. Dit is een zeer gewaagde keuze van Denon, al is ook dit niet uniek; Numark en ook Pioneer gebruikten dit al eerder, maar nog niet eerder in deze prijsklasse. Hoewel dit wellicht een logischere indeling is is het niet de standaard, en dat kan voor een hoop twijfel zorgen bij potentiele klanten… het zal in elk geval even wennen zijn.

Denon MCX8000 aansluitingen

Aan de achterzijde van de MCX 8000 zien we een behoorlijk aantal aansluitingen:

  • Aan de linkerzijde zien we de aan/uit knop en adapteraansluiting.
  • Daarnaast vinden we een USB aansluiting om de controller te linken aan de PC
  • Met de tweede USB aansluiting kan een andere dj alvast zijn computer kan aansluiten terwijl de eerste dj nog aan het draaien is (!)
  • Gebalanceerde XLR aansluiting voor zowel de master als de dj booth
  • Een ongebalanceerde cinch aansluiting voor de master out
  • Een stereo / mono schakelaar (handig als je speakers niet op 1 lijn staan, of als er bijvoorbeeld 1 speaker in een andere zaal staat)
  • 4 standaard line ingangen, waarvan er 2 omschakelbaar zijn naar phono
  • 2 microfooningangen, waarvan helaas 1 jack. Men had hier beter voor 2 XLR / jack combipluggen kunnen kiezen.
  • Een netwerk aansluiting


Aan de voorzijde vinden we verder nog zowel een 3,5 als een 6,3 mm aansluiting voor de hoofdtelefoon, en een knop waarmee de curve van de (eenvoudig verwisselbare) crossfader bepaald kan worden.

Conclusie en toepassingen van de Denon MCX-8000

De Denon MCX 8000 is een zeer uitgebreide controller. Alles wat je maar kunt wensen lijkt erop te zitten, en wij vinden dit dan ook een zeer interessante controller voor drive-in-shows. Hoewel Denon zijn pijlen met deze controller ook duidelijk richt op de club dj verwachten we niet dat Denon zijn vroegere positie als clubstandaard met deze controller gaat veroveren, maar het is in elk geval een hele goede poging.

Dat wil overigens niet zeggen dat Pioneer helemaal niets te vrezen heeft van Denon, want de MCX-8000 is een zeer serieuze concurrent voor Pioneer’s XDJ-RX. De prijsstelling zit net onder deze all-in-one telg van Pioneer en de functies zijn ongeveer vergelijkbaar, maar Denon heeft met o.a. 4 kanalen (en 4 decks aansturing), 8 pads, crate functie, uitgebreide effect unit en een flinke lijst aansluitingen een aantal flinke pluspunten ten opzichte van de XDJ-RX.

Desondanks zal de keuze voor dj’s die regelmatig met Pioneers spelers draaien niet moeilijk zijn, al is het maar vanwege Recordbox. Maar nogmaals, voor drive-in-show en de hobby dj die een echt professionele controller wil is de MCX-8000 zeer, zeer interessant.