Wanneer je een muzikant bent en een muziekinstrument bespeelt of bezig bent met het maken van muziek zal je het probleem wel herkennen: je kunt je huisgenoten of buren storen wanneer je aan de slag gaat met je hobby. Natuurlijk kun je soms gebruik maken van koptelefoons maar je wilt het geluid natuurlijk ook wel even voelen en testen in een ruimte.
Geluidsoverlast voorkomen
Om problemen of eventuele overlast en ruzie te voorkomen is het slim om een ruimte in de woning te creëren welke behoorlijk geluiddicht is. Goede geluidsisolatie houdt andersom ook geluid van buiten tegen en kan dus ideaal zijn wanneer je ook opnames wilt maken van je muzieksessie. Er zijn diverse mogelijkheden om geluidsoverlast te voorkomen!
In Nederland wonen we maar wat graag dicht op elkaar, vaak kan dit ook niet anders met zo veel bewoners in zo’n klein stukje land. De buren helemaal niet horen is vaak onmogelijk maar er zit wel een verschil in de soort geluiden die je hoort, de aard, de ernst, de duur en de sterkte van het geluid zijn van invloed op of deze als geluidsoverlast wordt gezien.
Er kan pas actie worden ondernomen wanneer er een wet of regel wordt overtreden, overlast juridisch aanpakken is dus wel mogelijk. Natuurlijk wil je het meestal niet zo ver laten komen en is een beetje geven en nemen van buren wel de normale gang van zaken. Dit wordt natuurlijk anders als je zelf muziek maakt en je misschien wat minder tolerante buren hebt. Een oplossing zoeken zal dan bij je zelf liggen.
Geluidsisolatie
Wanneer je gebruik gaat maken van geluidsisolatie heeft deze eigenlijk een dubbelvoudige werking. Enerzijds houdt je geluid binnen en anderzijds houdt je ook geluid buiten. Wanneer de geluidsisolatie van de woning slecht is of niet voldoende dan wordt het misschien tijd hier mee aan de slag te gaan, voor zowel jezelf als de buren een stuk prettiger!
Het is in dat geval nodig zogenaamde ‘geluidslekken’ aan te pakken. Geluidslekken zijn plaatsen in je woning of in een bepaalde ruimte waar de de trillingen, gemaakt door geluidsgolven, gemakkelijk doorheen gaan. Belangrijk is dan ook de massa van deze onderdelen te verhogen. Hoe zwaarder een massa namelijk is, hoe minder makkelijk de trillingen hier doorheen komen. Daarnaast zorgen producten van geluidsabsorberende materialen ook voor minder geluid, denk aan gordijnen of vloerbedekking.
De vloeren isoleren
Parket, laminaat, marmoleum en andere gladde vloerbekleding zorgen er voor dat geluid wordt weerkaatst, voor akoestiek zijn dit dus geen goede materialen om te gebruiken als vloerbekleding. Geluiden klinken veel harden en scheller en muziek komt hierdoor niet tot zijn recht.
Het beste kun je in dat geval zorgen voor poreus materiaal als vloerbekleding. Denk bijvoorbeeld aan tapijt of andersoortig zachte vloerbekleding. Ook andere kleine ingrepen zoals het hangen van gordijnen, tafelkleed leggen of wandkleden hangen zorgen er voor dat er meer geluid wordt geabsorbeerd en de geluiden minder hard en schel klinken.
Geluidsisolatie voor je plafond
Het plafond kun je geluidsabsorberend maken door gebruik te maken door bijvoorbeeld te kiezen voor een systeemplafond met akoestische tegels. Deze bestaan dan uit geperst mineraalwol. Vaak zie je deze toepassing ook in kantoren, ziekenhuizen of wachtruimtes.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor een valse vloer en hiertussen voldoende isolatiemateriaal toevoegen. In dat geval zorg je voor dubbele verbetering van de akoestiek.
De muren geluidsdicht maken
De muren beter isoleren om geluiden tegen te houden kan op allerlei verschillende soort manieren. Wanneer je effectief wilt zijn dienen deze natuurlijk gemaakt te worden van geluidsabsorberende materialen. Je kunt dit natuurlijk ook combineren met warmte-isolatie. Zo kan bijvoorbeeld een lag glas-of steenwol ook warmte-isolerend zijn.
Belangrijk bij het isoleren van muren is dat je er voor zorgt dat contactgeluid wordt vermeden, deze ontstaan vooral door verbindingen met een aangrenzende ruimte. Daarom is een zwevende constructie meestal het beste wanneer je één ruimte wilt waar je ongestoord met je muziek bezig kunt zijn.
Box-in-box geluidsstudio
Wanneer je echt volledig voor een goed geïsoleerde ruimte wilt gaan is een box-in-box-constructie de ideale oplossing. Je kunt kant-en-klare geluidsstudio’s kopen maar hier ook zelf mee aan de slag gaan. Door gebruik te maken van een box-in-box constructie zorg je voor een zwevende vloer, ontkoppelde muren en een akoestisch en vals plafond.
Hierdoor zorg je er eigenlijk voor dat er geen mogelijkheid is voor geluid om een weg te zoeken via geluidslekken.