Menu Sluiten

Dj controller / mediaspeler

Op deze pagina lees je alles over dj controllers. Dat kan een MIDI controller zijn waarmee je dj software aanstuurt, maar ook een CD/USB speler zoals de Pioneer CDJ 2000 of een all-in-one apparatuur zoals de Pioneer XDJ-RX2. Overigens kunnen de meeste CD/USB spelers tegenwoordig ook als MIDI controller gebruikt worden.

banner-bax-dj-gear

Bax Music | De specialist in DJ Gear & Effects

Begrippenlijst Dj controller

Wanneer je op zoek bent naar een dj controller kom je een hoop begrippen en functies tegen. Hieronder leggen we de belangrijkste uit:

Tabletop vs 19 inch

Vroeger, toen dj’s nog vooral met cd’s werkten, had je 2 soorten cd-spelers: tabletop en 19 inch. Tabletop betekent letterlijk “op de tafel”. Dit zijn dus spelers die je op een tafel moet zetten (of op je dj booth natuurlijk). De meeste dubbele cd-spelers waren 19 inch, de standaard inbouwmaat voor professionele geluidsapparatuur.

De meeste dj controllers van nu zijn tabletop spelers. De bekendste tabletop speler is natuurlijk de CDJ 2000 van Pioneer.

Play

Play betekent afspelen. Als je deze knop indrukt zal het nummer dus beginnen met spelen.

Dj Controller Pioneer

Cue (punt)

Bij professionele cd-spelers kun je zelf vrij precies bepalen waar het nummer moet starten (ook wel “scherp stellen” genoemd). Als je bijvoorbeeld het intro wilt overslaan kun je het startpunt na het intro instellen. Dat startpunt wordt het “cue punt” genoemd. Het instellen van dit startpunt wordt “cue’en” genoemd. Zo’n cue punt is bijvoorbeeld erg handig als je een nummer wilt voorbeluisteren. Je stelt het startpunt in dat je wilt hebben, luistert een stukje van het nummer en drukt dan weer op cue om terug te gaan naar het ingestelde startpunt. De cd-speler staat dan weer goed, en als je op “play” drukt zal de muziek starten vanaf het door jou ingestelde punt.

Hot cue (hot start)

Een hot cue (ook wel hot start genoemd) is eigenlijk hetzelfde als een cue punt. Als je echter op “cue” drukt gaat de speler in de pauze stand, terwijl hij bij een hot cue begint met afspelen vanaf dat punt. Door steeds opnieuw op de hotcue knop te drukken kun je ook een stukje herhalen (de speler gaat immers steeds weer terug naar het ingestelde cue punt en speelt vanaf daar weer verder) of een stutter effect creeën.

Stutter

Stutter betekent letterlijk stotteren. Als je bijvoorbeeld een nummer hebt waar “hallo” in voorkomt kun je dat als cue punt instellen. Door herhaaldelijk op “cue” te drukken kun je een stotter effect creeën, bijvoorbeeld “ha ha ha hallo”. Als de speler beschikt over hot cues speelt de speler bovendien automatisch verder, totdat je weer op de hot cue knop drukt.

Loop

Op de meeste professionele cd-spelers zit een loop functie. Daarmee kun je een stukje in een nummer steeds herhalen. Je kunt zelf een beginpunt en een eindpunt instellen, en het stukje daartussen wordt dus steeds herhaald. Let wel op dat de speler een naadloze (of seamless) loop heeft.

Pitch control

Met pitch control kun je de snelheid van een nummer aanpassen. Dit is handig als je wilt mixen, je kunt zo immers zorgen dat de snelheid (de BPM dus, het aantal beats per minute) van nummer A hetzelfde is als die van nummer B.

Key adjust

Naast het veranderen van de snelheid met pitch control is het bij de duurdere spelers ook mogelijk de toonhoogte aan te passen. Dit wordt “key adjust” of “key control” genoemd. Met deze functie kun je er ook voor zorgen dat de toonhoogte gelijk blijft als je de snelheid verandert, zodat je geen smurfenstemmen krijgt.

Beat counter / BPM

BPM betekent Beats Per Minute, dus het aantal tellen per minuut. Hiermee wordt de snelheid van een nummer uitgedrukt. Het is belangrijk deze snelheid te weten als je wilt gaan mixen, omdat de nummers dan dezelfde snelheid moeten hebben. Ook als mensen aan het (stijl)dansen zijn is het belangrijk dat de snelheid van het volgende nummer ongeveer gelijk is aan het huidige nummer. Een beat counter is een systeem dat automatisch het aantal beats per minute telt, waardoor je snel kunt zien of twee nummers ongeveer dezelfde snelheid hebben. Dit is helaas niet altijd even nauwkeurig, maar het is wel een handig hulpmiddel.

Beat sync

Sommige spelers kunnen automatisch het aantal beats per minute synchroniseren, zodat de snelheid van de twee nummers gelijk is.

USB / media controller

Zoals al eerder op deze pagina beschreven kunnen veel cd-spelers tegenwoordig niet alleen (MP3) cd’s afspelen, maar ook MP3 bestanden vanaf allerlei USB apparaten zoals een USB stick, externe harde schijf of I-pod. Apparaten die dit kunnen worden ook wel een USB controller of media controller genoemd.

MIDI

MIDI betekent dat de speler een signaal stuurt naar je computer, waarmee je dj software kan bedienen. De software moet dan natuurlijk wel geschikt zijn voor MIDI, zoals Virtual Dj of Traktor.

Relay play

Relay play betekent dat er automatisch gewisseld wordt tussen de 2 cd-spelers. Dit werkt als volgt:
  • Eerst wordt nummer 1 van de cd in speler 1 afgespeeld
  • Vervolgens wordt (automatisch!) nummer 1 van de cd in speler 2 afgespeeld
  • Vervolgens wordt nummer 2 van de cd in speler 1 afgespeeld enzovoorts enzovoorts

Playlist, hot list, afspeellijst

Met name bij spelers die ook MP3’s kunnen afspelen vanaf een USB stick, externe harde schijf of I-pod kun je vaak zelf playlists samenstellen met je favoriete nummers.

Waveform

Waveform display op de Pioneer CDJ 2000 speler
Een wave form betekent letterlijk “golf vorm”. Het onderste gedeelte op bovenstaande afbeelding is zo’n waveform. Hiermee zie je precies hoe het volume van het nummer verloopt, en dus waar de pieken en dalen (rustige stukjes of breaks) in een nummer zitten.

Merken dj controllers

Er zijn veel verschillende merken die dj controllers maken. Maar welke moet je nu hebben en welke kun je beter niet kiezen? In deze tekst geven we daar onze mening over.

 

Pioneer

Dé standaard voor professionele dj’s is al jaren Pioneer, op dit moment met hun CDJ 2000 Nexus speler.
Deze speler (of de voorganger, de CDJ 2000) kom je dan ook overal tegen in clubs en discotheken in het land.
Ook bij verhuurbedrijven kom je vrijwel uitsluitend deze speler tegen, omdat dj’s daar nu eenmaal om vragen.

Wanneer je dus in clubs of cafe’s wilt gaan draaien kun je het beste een Pioneer speler kopen. Dat hoeft natuurlijk niet meteen de CDJ 2000 Nexus te zijn (die kosten namelijk meer dan 1700 euro per stuk). De XDJ 700 is een prima instapmodel en met een prijs van rond de 700 euro redelijk betaalbaar.

Uiteraard zitten er wel flinke verschillen tussen de XDJ 700 en de CDJ 2000 Nexus, maar je raakt in elk geval wel vertrouwd met de layout en werking van Pioneer cd-spelers.

Bekijk alle Pioneer dj controllers

 

Denon

De nummer 2 op het gebied van professionele cd-spelers is Denon. In de tijd dat de dubbele dj cd-spelers nog erg populair waren was Denon de onbetwiste nummer 1, maar met de komst van de Pioneer CDJ 1000 – een table top speler zoals de CDJ 2000 maar dan alleen voor cd’s – stapten veel dj’s over. Denon heeft daarna ook wel een aantal table top spelers uitgebracht, maar die hebben nooit een serieuze bedreiging voor Pioneer gevormd.

De nieuwe Denon Prime serie doet echter wel een serieuze poging, en hoewel ze de dj wereld er nog niet mee veroverd hebben zijn de recensies zeer lovend. Het prijsniveau is meestal iets lager dan dat van Pioneer, maar qua bouwkwaliteit en features doet Denon daar zeker niet voor onder. Sterker nog, Denon biedt vaak veel meer waar voor zijn geld dan Pioneer.

Bekijk alle Denon dj controllers

 

Numark

Een stapje lager, maar zeker niet slecht, is Numark. Dit merk loopt altijd voorop met de nieuwste ontwikkelingen en was dan ook één van de eerste met een USB controller. Nu nog heeft het merk een zeer uitgebreid assortiment in USB, I-Pad en MIDI controllers. Bovendien is Numark zeer betaalbaar.

Numark is echter ook minder degelijk als Pioneer en Denon, waardoor je het niet vaak terugziet bij professionals. Numark kom je vooral tegen bij (hobby) drive-in shows en thuis dj’s.

Bekijk alle media spelers van Numark

 

Overige merken cd-mp3-mediaspelers

Naast Pioneer, Denon en Numark zijn er nog een hele hoop B merken die zich richten op de hobbyist en thuis dj. Enkele voorbeelden zijn DAP, Reloop, JB Systems, American Audio en Gemini.

Deze merken hebben vaak een prima prijs/kwaliteitsverhouding maar worden niet gebruikt door professionals vanwege hun mindere degelijkheid, betrouwbaarheid en acceptatie in de markt. Dit is geen probleem als je thuis draait en een paar keer per jaar op een feestje, maar wel als je wekelijks op pad bent of een verhuurbedrijf hebt. Dan kun je beter wat meer investeren en Pioneer of Denon spelers kopen.

banner-bax-dj-gear

Bax Music | De specialist in DJ Gear & Effects