Menu Sluiten

Dj mixer / dj mengpaneel

Alles over dj mixers (ook vaak dj mengpaneel genoemd) vind je op deze pagina.

Een mixer is een apparaat waar je verschillende bronnen (zoals cd-spelers, platenspelers, computers, microfoons etc) op kunt aansluiten. Met de mixer kun je het geluid van deze bronnen door elkaar mixen. In het Nederlands vertaald betekent mixen “mengen”, vandaar dat de mixer ook regelmatig mengpaneel
of mengtafel wordt genoemd.

Scroll naar beneden om alles te lezen, of klik hieronder om rechtstreeks naar het betreffende onderdeel te gaan:

banner-bax-dj-gear

Bax Music | De specialist in DJ Gear & Effects

Begrippenlijst dj mixer

Wanneer je op zoek bent naar een dj mixer kom je een hoop begrippen en functies tegen.
Hieronder leggen we de belangrijkste uit:

De Pioneer DJM-800 dj mixer

Faders

Een mixer bevat meerdere kanalen met faders (dat zijn de 4 schuiven die je op de foto hierboven ziet). Hiermee kun je het volume van de verschillende bronnen bepalen. Een fader is dus een volumeknop, maar dan met een schuif in plaats van een knop.

Als je de fader naar boven schuift gaat het volume harder, en als je de fader naar beneden schuift gaat het volume zachter.

Je kunt dus bijvoorbeeld het volume van bron nummer 1 (bijvoorbeeld de cd-speler die op kanaal 1 is aangesloten) verlagen door de fader van kanaal 1 naar beneden te schuiven, terwijl je tegelijkertijd het volume van bron nummer 2 (bijvoorbeeld de computer die op kanaal 2 is aangesloten) verhoogd door de fader van kanaal 2 naar boven te schuiven. 

Je mixt (of mengt) dan dus het geluid van 2 bronnen, vandaar de naam mixer (of mengpaneel).

 

Crossfader

De crossfader zit meestal onder de kanaalfaders en is, in tegenstelling tot de kanaalfaders, een horizontale fader. Er kan een bron worden toegewezen aan de linkerkant en de rechterkant van de crossfader. 

Door de crossfader naar links te bewegen gaat het volume van de bron die aan de linkerkant is toegewezen harder (en tegelijkertijd het volume van de bron die aan de rechterkant is toegewezen zachter), en andersom.

Als de crossfader helemaal naar links staat hoor je dus alleen de bron die aan de linkerkant is toegewezen, als hij helemaal naar rechts staat hoor je alleen de bron die aan de rechterkant is toegewezen en als de crossfader in het midden staat hoor je zowel de linker als rechterbron even luid.

 

Toonregeling

Bij de meeste mixers vind je boven de kanaal faders drie draaiknoppen voor de toonregeling. Hiermee kun je de verhouding bepalen tussen de lage tonen (meestal “low” genoemd), midden tonen (mid) en hoge tonen (hi of high).

 

Gain

Boven de toonregeling knoppen zit meestal nog een draaiknop, de “gain” knop (ook wel “trim” genoemd).

Ook dit is een volumeknop, net als de fader. De fader bepaalt echter het volume van het uitgaande signaal, dus hoe hard het geluid naar de versterker gestuurd wordt. De gain knop bepaalt het volume van het inkomende signaal, dus hoe hard het geluid het mengpaneel in komt.

De gain is er om ervoor te zorgen dat het volume van alle bronnen even hard binnen komt. Een cd-speler kan bijvoorbeeld een stuk harder binnen komen als een computer. Door de gain knop van het kanaal waar de cd-speler op aangesloten is wat lager te draaien en de gain knop van het kanaal waar de computer op aangesloten is wat hoger te draaien kun je ervoor zorgen dat het geluid van de cd-speler en de computer even hard is.

Vervolgens kun je dan met de faders regelen hoe hard het geluid van de verschillende bronnen naar de versterker gestuurd moet worden. Als je alle faders helemaal naar boven hebt staan zouden alle bronnen even hard moeten klinken.

 

Input selector

Input selectors van de Pioneer DJM 800 mixer

Op de meeste dj mixers kun je meerdere bronnen per kanaal aansluiten. Zo kun je op kanaal 1 bijvoorbeeld zowel een cd-speler als een platenspeler aansluiten. Deze kun je echter niet tegelijk gebruiken. Met de “input selector” kun je per kanaal aangeven welke bron je wilt gebruiken.

 

Cue / PFL

Op iedere mixer is het mogelijk een kanaal “voor te beluisteren”. Dit betekent dat je het geluid van de bron die op dat kanaal is aangesloten kunt luisteren op je hoofdtelefoon, zonder dat de fader omhoog staat (en dus ook zonder dat het geluid te horen is op de luidsprekers).

Vandaar ook de term Pre Fader Listening (vrij vertaald : voor de fader luisteren), afgekort PFL. Aangezien deze mogelijkheid door dj’s vaak gebruikt wordt om nummers scherp te stellen (cue’en genoemd) wordt deze functie op dj mixers vaak aangeduid met de term “cue”.

 

Master

De master is de volumeknop die bepaald hoe hard het totale geluid naar de versterker wordt gestuurd.
De faders en gain knop bepalen het volume per kanaal (per bron dus), de master bepaalt het totale volume (dus alle faders samen).

 

Balance

De balance knop bepaalt de balans tussen links en rechts. Als bijvoorbeeld de linker luidspreker in de ruimte staat waar gedanst moet worden en de rechter luidspreker in de ruimte waar mensen nog moeten kunnen praten kun je er met deze knop voor zorgen dat de linker luidspreker harder gaat dan de rechter luidspreker door de balance knop naar links te draaien.

 

Booth / monitor

Veel dj’s gebruiken een monitor om het geluid zelf ook goed te kunnen horen. Aangezien je als dj vaak achter de luidsprekers staat hoor je het geluid meestal niet zoals het in de zaal klinkt. Daarom wordt er vaak een monitor luidspreker in de dj booth gezet, zodat de dj hetzelfde hoort als de mensen in de zaal.

Met de monitor of booth knoppen kun je de bron bepalen die je op je monitor luidspreker wilt horen (bijvoorbeeld het totale geluid (de master) of alleen het geluid van de cd-speler op kanaal 1) en ook het volume van de monitor luidspreker instellen.

 

Effecten

Op steeds meer mixers zitten diverse effecten. Dat soort mixers wordt dan ook “Effectmixers” genoemd.
Je kunt deze effecten meestal selecteren met een draaiknop. 

Je kunt ook instellen hoe goed het effect te horen moet zijn. De knop waarmee je de “sterkte” van het effect instelt wordt meestal de “wet / dry” knop genoemd. Hoe verder je de knop naar “wet” draait, hoe beter het effect te horen is. Deze knop wordt echter ook wel eens anders genoemd, bijvoorbeeld “level” of “depth”

Let wel goed op: veel mixers hebben zelf geen effecten ingebouwd, maar je kunt er wel externe effect apparatuur op aansluiten. De mixer heeft dan wel een wet / dry knop, waardoor je zou kunnen denken dat er effecten zijn ingebouwd.

Aansluitingen op een dj mixer

Aansluitingen van de Pioneer DJM 800 mixer

 

Op de meeste dj mixers zitten vele verschillende soorten aansluitingen. De belangrijkste zijn:

Eurostekker

Veel mixers hebben een afneembare stroomkabel. Dat is meestal een eurostekker, zoals je die weLicht ook kent van je computer. De rechthoekige aansluiting met 3 pinnen onder de “power” knop op bovenstaande foto is zo’n eurostekker aansluiting.

Cinch / Tulp

De meest gebruikte aansluiting is de cinch / tulp. Dit zijn de rood / witte aansluitingen op bovenstaande foto.
Vrijwel alle afspeelapparaten zoals cd-spelers en platenspelers hebben deze aansluitingen.

XLR

In de professionele audio wereld wordt er veel gebruik gemaakt van XLR aansluitingen. Dit zijn de grotere ronde aansluitingen met de drie pinnetjes linksonder op de foto. Deze aansluitingen worden gebruikt voor de “master output”, waarop de kabels worden aangesloten die naar de versterkers gaan. Daarnaast worden ook microfoons meestal met XLR aansluitingen aangesloten.

XLR heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere aansluitingen: het signaal kan gebalanceerd verstuurd worden (dat vermindert de kans op storingen aanzienlijk, met name bij langere kabels) en ten tweede wordt de plug vergrendelt waardoor je deze niet per ongeluk los kan trekken. 

Jack

De grotere ronde aansluitingen zonder pinnetjes (de zes onderaan de foto) zijn jack aansluitingen.
Deze aansluiting wordt vooral gebruikt bij PA mixers, om instrumenten aan te sluiten. Daarnaast worden ze gebruikt bij externe effect apparatuur. Ten slotte wordt deze aansluiting ook gebruikt voor hoofdtelefoons en soms bij microfoons (al wordt daar meestal XLR voor gebruikt).

Digitaal

De oranje cinch / tulp aansluitingen aan de rechterzijde van de foto zijn digitale aansluitingen. Aangezien steeds meer cd- en mediaspelers voorzien worden van een digitale aansluiting zie je dit ook steeds vaker terug op topklasse mixers.

Merken dj mixers

Er zijn veel verschillende merken die dj mixers maken. Maar welke moet je nu hebben en welke kun je beter niet kiezen? In deze tekst geven we daar onze mening over.

Pioneer dj mixers

Op het gebied van effect mixers is Pioneer al jarenlang de marktleider. Op dit moment komen we de DJM 800 nog zeer regelmatig tegen, maar deze is inmiddels opgevolgd door de DJM 900 Nexus 2. Dit mengpaneel is op dit moment dé standaard dj mixer.

De populariteit van de Pioneer DJM dj mixers is met name te danken aan de overzichtelijke layout en gebruiksvriendelijke bediening van deze mixers (en hun voorganger, de DJM 600). Deze mixer is dan ook door vele fabrikanten gebruikt als “inspiratiebron” voor hun mixers.

De gebruiksvriendelijkheid en de bouwkwaliteit van Pioneer mixers zorgen ervoor dat deze bij elk serieus verhuurbedrijf en in iedere club / discotheek te vinden zijn. Wanneer je wilt gaan draaien in een club / discotheek of wilt verhuren aan professionele dj’s kun je dus het beste voor de DJM-900 Nexus gaan.

Deze mixer is onder andere uitgerust met Pioneer’s Pro Dj Link systeem, waardoor hij een perfecte match is voor de CDJ 2000 Nexus media speler. Bovendien beschikt de DJM 900 over een ingebouwde geluidskaart, waardoor hij ook zeer geschikt is voor gebruik met dj software als Traktor Pro en Virtual dj.

Pioneer heeft echter 1 groot nadeel: het merk is erg duur. Een goed alternatief voor de DJM 900 nexus is de (veel goedkopere) DJM 700. Deze bevat vrijwel alle functies die de DJM 900 nexus ook heeft, maar heeft geen digitale inputs, iets minder effectmogelijkheden en geen Pro Dj Link systeem.

Bekijk alle Pioneer dj mixers

Denon dj mixers

Ook Denon maakt topkwaliteit dj mixers, en heeft met de nieuwe Prime serie volop de aanval geopend op marktleider Pioneer. Ondanks de lovende recensies en deals met top dj’s als Tiesto en Laidback Luke is Denon er echter nog niet in geslaagd de dj markt definitief te veroveren.

Bekijk alle Denon dj mixers

Allen & Heath, Ecler, Rane

Al deze merken maken ook uitstekende mixers, en er zijn talloze dj’s die zweren bij de geluidskwaliteit van de Allen & Heath Xone 92 of Rane mixers of de solide bouwkwaliteit van de Ecler MAC 40V.

Al deze merken hebben echter ook 1 probleem: ze zijn simpelweg niet de standaard. Daardoor vind je ze vrijwel niet in discotheken of bij verhuurbedrijven. Als je dus een verhuurbedrijf hebt of in clubs wilt draaien kun je beter investeren in Pioneer.

Bekijk alle Allen & Heath dj mixers
Bekijk alle Ecler dj mixers
Bekijk alle Rane dj mixers

 

Overige merken dj mengpanelen

Naast bovenstaande merken zijn er nog een hele hoop B merken die zich richten op de hobbyist en thuis dj. Enkele voorbeelden zijn ReloopNumarkBehringer, DAP en JB Systems.

Deze merken hebben vaak een prima prijs/kwaliteitsverhouding maar worden niet gebruikt door professionals vanwege hun mindere degelijkheid, betrouwbaarheid en acceptatie in de markt. Dit is geen probleem als je thuis draait en een paar keer per jaar op een feestje, maar wel als je wekelijks op pad bent of een verhuurbedrijf hebt.

Van deze merken zijn Behringer en Reloop de bekendste. Met name Reloop maakt prima mixers voor een zeer betaalbare prijs. Kijk zeker eens naar de Reloop RMX serie als je op zoek bent naar een goede budgetmixer.

Bij Behringer krijg je vooral heel veel mogelijkheden voor heel weinig geld. Met name de DJM 700 / 750 zie je vaak terug bij beginnende dj’s. De kwaliteit is echter in verhouding met de prijs.

banner-bax-dj-gear

Bax Music | De specialist in DJ Gear & Effects