Menu Sluiten

Alles over muziek

Of je nu alleen thuis wilt draaien, op bruiloften en partijen met je drive-in show of in een club of discotheek, het begint allemaal met muziek.
Maar neem je dan alleen een USB stickje mee of werk je liever met dj software zoals RecordBox, Traktor of Virtual dj? En hoe kom je aan muziek?

banner-bax-dj-gear

Bax Music | De specialist in DJ Gear & Effects

Van vinyl naar cd naar MP3

Verandering roept altijd weerstand op, en dat is bij dj’s niet anders. Vroeger draaiden dj’s met vinyl; grote, zware platen met vaak niet meer dan 10 nummers erop. Of met singles, kleinere zwarte platen waar maar 2 nummers op stonden. Als dj moest je je muziek voor iedere avond zorgvuldig voorbereiden, want je kon maar een zeer beperkt aantal nummers meenemen.

Toen halverwege de jaren 90 de eerste professionele dj cd spelers werden uitgebracht was de dj community in rep en roer: een ECHTE dj draaide met vinyl!
Sommigen denken daar nu nog steeds hetzelfde over, maar de meeste dj’s stapten langzaam maar zeker over op cd. Dat was immers een heel stuk compacter en er konden meer nummers op zo’n schijfje dus je kon veel meer muziek meenemen. Bovendien was het veel makkelijker om een bepaald nummer op te zoeken, en technische ontwikkelingen als loops, hot cues en elektronische schok preventie waardoor nummers niet meer over sloegen zorgden ervoor dat vinyl langzaam maar zeker verdween uit de dj booths.

De echte revolutie in de dj wereld begon echter pas enkele jaren later, met de opkomst van illegale MP3 downloadsites en peer to peer software zoals Napster en Limewire, en de mogelijkheid om zelf cd’s te branden. Waar je vroeger als dj nog tientallen euro’s (nou ja, guldens in die tijd) per week moest uitgeven om een mooie muziekcollectie op te bouwen kon je nu voor een paar tientjes honderden nummers op een cd’tje branden.

Toen rond 2000 de eerste dj software verscheen was het niet eens meer nodig om je muziek op een cd te branden, en vooral drive-in dj’s begonnen computers in te bouwen in hun meubels. Juist omdat die muziek meestal illegaal gedownload werd – vaak ook in niet al te beste kwaliteit – werden dj’s die met MP3’s draaiden in die tijd al helemaal als amateurs gezien.

Tegenwoordig weten we niet beter dan dat professionele dj’s met MP3’s werken, en staat RecordBox (de software van Pioneer) standaard op de computer van iedere zichzelf respecterende dj. Veel nieuwe apparatuur bevat niet eens meer een CD speler… Draaien met MP3 heeft dan ook flink wat voordelen ten opzichte van draaien met vinyl of CD:

  • Beter voor je rug: Je hoeft geen zware cd koffers of platentassen mee te sjouwen. Een USB stick of externe harde schijf is voldoende.
  • Altijd alle muziek bij die je bovendien makkelijk kunt ordenen in mappen en playlists.
  • Makkelijk zoeken op bijvoorbeeld artiest, titel, album, genre, BPM enzovoorts.
  • Makkelijker mixen (beatmatchen) door onder andere de sync knop en waveforms. Met name die sync knop zorgde overigens voor veel weerstand bij de old school dj’s, aangezien jonge dj’s met een druk op de knop hetzelfde konden als waar zij jaren op geoefend hadden.
  • Mp3’s zijn veel goedkoper dan cd’s of vinyl, en je betaalt alleen voor de nummers die je echt wilt hebben (en dus niet voor die andere 20 tracks die toevallig ook op de cd staan).
  • Mp3’s zijn betrouwbaarder, ze zijn niet gevoelig voor krassen of vette vingers en slaan niet over.

USB stick of dj software

Als je besloten hebt om met MP3 te gaan draaien heb je wederom 2 mogelijkheden:

  • Je kunt je muziek op een USB stick of externe harde schijf zetten en deze afspelen met een MP3/mediaspeler zoals de CDJ spelers van Pioneer.
  • Je kunt een laptop met dj software zoals Recordbox, Traktor of Virtual Dj meenemen, die je eventueel met een MIDI controller kunt bedienen.

Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Enkele voordelen van USB sticks ten opzichte van software zijn:

  • Je hoeft alleen maar een USB stick mee te nemen.
  • USB sticks zijn stabieler dan een laptop.
  • Een USB stick is zeer goedkoop.
  • Je hebt geen extra ruimte nodig bij de locatie.
  • Het nadeel is uiteraard wel dat je apparatuur nodig hebt om je USB stick af te spelen (tenzij je alleen op locaties draait waar de apparatuur al is).

Enkele voordelen van dj software zijn:

  • Door het grote scherm werkt het overzichtelijker.
  • Zoeken gaat makkelijker en sneller.
  • Mixen is makkelijker door de sync knop en waveforms (al hebben sommige mediaspelers dat tegenwoordig ook al).
  • Dj software kan zelfs volledig geautomatiseerd mixen (handig voor de achtergrondmuziek aan het begin van de avond).
  • Bij sommige dj software kun je nummers gebruiken van Spotify, Deezer of andere goedkope muziekabonnementen.
  • Je hebt geen dure dj apparatuur nodig, een goedkope laptop is voldoende (al is een controller zeer aan te raden).
  • Als je een controller gebruikt kun je de werking hiervan vaak volledig zelf programmeren, zodat je dit helemaal af kunt stemmen op jouw wensen.

Welke muziek heeft een allround dj nodig?

Dat ligt eraan wat voor feestjes je wilt gaan doen. Als je alleen op feestjes van vrienden wilt gaan draaien die van dezelfde muziek als jij houden heb je die muziek waarschijnlijk wel, maar als je op de 50e verjaardag van je oom mag draaien heb je toch echt hele andere muziek nodig. En mag je op een bruiloft draaien? Dan heb je weer andere muziek nodig.

De muziekcollectie van een goede allround dj of drive-in-show bestaat grofweg uit onderstaande muziekstijlen :

Een beetje rock & roll

Op de meeste feesten wordt niet al teveel rock & roll gevraagd maar als er ook wat ouderen aanwezig zijn doen 1 a 2 blokjes van 2 of 3 nummers rock & roll het altijd wel goed. Als je de bekende hits van Elvis, Bill Haley en Chubby Checker draait houd je ook de jongere generatie vaak wel op de vloer.

Disco classics uit de jaren 70 en 80

Disco classics uit de jaren 70 en 80 zijn onmisbaar als je een gemixt publiek hebt. Vrijwel iedereen kent de klassiekers van de Bee Gees, Abba, Tavares, The Trammps, Aretha Franklin, Wham, Dan Hartman en Ike & Tina Turner en dit soort nummers staan dus meestal wel garant voor een volle dansvloer. 

Meestal, want het nadeel van deze klassiekers is dat iedereen die al zo vaak gehoord heeft dat men ze een beetje zat is. Meat Loaf met Paradise by the dashboard light is een goed voorbeeld van zo’n nummer; vroeger wist je met dat nummer zeker dat de dansvloer vol stroomde maar tegenwoordig rennen veel mensen letterlijk de dansvloer af als je hem draait…

Eurodance en happy hardcore uit de jaren 90

De afgelopen jaren waren de jaren 70 en 80 ongelooflijk populair maar tegenwoordig wordt steeds vaker om muziek uit de jaren 90 gevraagd. Vooral op bruiloften en andere feesten waar veel 30ers en 40ers komen doet die muziek het natuurlijk erg goed, dat was immers de muziek uit hun jeugd.

De typische eurodance uit de nineties is natuurlijk altijd erg leuk, bijvoorbeeld 2 unlimited, Robin S, Dr. Alban en Snap. Later op de avond doet een blokje happy hardcore het meestal ook prima maar niet langer dan een minuut of 10. Ten slotte doen de foute jaren 90 hitjes van de Spice Girls, Britney Spears en Backstreet Boys het vaak ook verrassend goed.

The zero's

Met The Zero’s worden de jaren 2000 tot 2010 bedoeld. De hits die iedereen kent doen het meestal wel goed.

Top 40

Vanzelfsprekend heb je ook de grootste hits uit de huidige top 40 en die van de afgelopen jaren bij. Als je een gemixt publiek hebt kun je het beste alleen de allerbekendste top 40 hits draaien, die kennen de ouderen ten minste ook. Als je veel jong publiek hebt kun je natuurlijk ook wat minder bekende platen draaien. Hetzelfde verhaal gaat op voor vrij nieuwe hits, die kent ook nog lang niet iedereen.

Nederlandstalige muziek en apres-ski

Nederlandstalige muziek en apres-ski zijn genres die je altijd even moet overleggen met je klant. Lang niet iedereen vindt de muziek van Jan Smit, Guus Meeuwis en Marco Borsato leuk, en dat soort artiesten zijn weer een heel ander verhaal dan Frans Bauer, Jannes en Django Wagner.

In sommige regio’s zoals Brabant en Overijssel is Nederlandse muziek populairder dan in andere regio’s.

R&B , hip hop en reggaeton

Ook deze muziek is sterk afhankelijk van je publiek. Als er veel jonge dames zijn kun je gerust wat R&B, reggaeton en moombathon draaien, maar ouderen hebben meestal een hekel aan dat soort muziek.

Bij een gemixt publiek beperk je jezelf tot de grootste hits die iedereen kent, zoals 50 cent met In Da Club, Usher met Yeah, Beyonce met Single Ladies, hits van The Black Eyed Peas, Daddy Yankee met Gasolina en natuurlijk House of Pain met Jump Around. 

Draai op feesten met een gemixt publiek ook niet meer dan 3 van dat soort nummers achter elkaar. Op een schoolfeest in de grote steden kun je natuurlijk gerust het hele repertoire van lil kleine en Bizzey draaien, maar op een bruiloft niet.

Salsa en merengue

Salsa en merengue wordt de laatste jaren steeds populairder, maar op de meeste feesten zijn er maar enkele mensen die er echt op kunnen dansen. Bovendien wordt heel veel muziek onder de noemer salsa geplaatst die helemaal niet geschikt is om de salsa (of merengue) op te dansen.

Alleen de echte salsadansers kennen de nummers die daar wel geschikt voor zijn en daardoor staan zij vaak alleen op de vloer als je echte salsa of merengue draait. Op de meeste feesten zijn 2 blokjes van 2 nummers salsa of merengue dan ook meer dan genoeg. Als je ze inbouwt tussen wat bekende zomerhitjes als balada, ai se tu pego en mambo nr 5 komt het meestal wel goed.

Hardstyle en hardcore

Hardstyle en hardcore draai je in principe niet als je een gemixt of ouder publiek hebt (met uitzondering van wat happy hardcore aan het einde van de avond), tenzij daar uitdrukkelijk om gevraagd wordt. Voor een wat jonger publiek is het natuurlijk een ander verhaal, maar ook dan is het verstandig dat te beperken tot een paar blokjes van 2 a 3 nummers per avond.

Rock

De meeste mensen kunnen een beetje gitaarmuziek wel waarderen, maar dan wel de bekende rockhits van bands als Status Quo, Bon Jovi, Rolling Stones, Bryan Adams en Golden Earring.

Hardrock van AC-DC, Nirvana, Metallica etcetera kan best leuk zijn wat later op de avond, maar gebruik dan wel de bekende hits (Smells like teen spirit, Thunder) en overleg het eerst even met je klant. Ook hiervoor geldt niet meer dan 2 a 3 nummers achter elkaar.

Het juiste plaatje op het juiste moment

Het belangrijkste van een goede dj kunnen we je op deze site niet leren. Dat is namelijk het aanvoelen van je publiek : het juiste plaatje op het juiste moment draaien dus. Sommige dj’s hebben daar een aangeboren talent voor, maar de meeste dj’s leren dat simpelweg door heel vaak te draaien en flink wat ervaring op te doen. Regelmatig mee gaan met een ervaren dj kan je natuurlijk ook helpen, maar uiteindelijk zul je het toch zelf moeten doen.

banner-bax-dj-gear

Bax Music | De specialist in DJ Gear & Effects

Hoe kom je aan muziek?

iTunes

Zoals je hierboven hebt gelezen heb je als allround dj (bijvoorbeeld op bruiloften en verjaardagen) hele gevarieerde muziekcollectie nodig.
Om die op te bouwen is iTunes een prima startpunt. Daar vind je duizenden verzamelalbums met de beste nummers uit allerlei stijlen.

Maar dan moet je natuurlijk nog wel weten welke nummers je dan moet hebben… een goed startpunt is deze pagina op top40.nl. Daar vind je o.a. de jaarlijsten vanaf 1965 tot nu, decenniumlijsten met de populairste hits uit de jaren 60/70/80/90/00 enzovoorts. Natuurlijk moet je dat soort lijsten wel filteren op dansbare nummers: zo staat “Nikita” van Elton John bijvoorbeeld op nummer 2 in de decenniumlijst van de jaren 80, maar die kun je hoogstens aan het begin van de avond draaien als achtergrondmuziek.

Om betaalbaar een goede collectie op te bouwen zoek je in iTunes op het nummer dat je wilt kopen. Vervolgens kijk je bij “albums” om te zien op welke verzamelalbums het betreffende nummer voorkomt. Nu komt de truc: iTunes geeft bij elk nummer de populariteit aan. Kijk welk verzamelalbum de meeste populaire nummers bevat en koop dat. Op die manier heb je voor 5 tot 10 euro vaak 50 tot 100 nummers.

Datzelfde trucje werkt ook prima als klanten aangeven een genre te willen waar je zelf niet goed in thuis bent.

Als je vooral in clubs wilt draaien en de beste nieuwe dance wilt hebben ben je bij Beatport aan het juiste adres. Voor de hardere stijlen kun je ook terecht bij Hardstyle.com, een Nederlandse site waar je ook met iDeal kunt betalen (bij Beatport kun je alleen met PayPal of creditcard betalen).

Dj’s die meer in de piraten / Nederlandstalige / apres-ski sfeer zitten moeten bij Berk Music zijn, al zijn hun nummers meestal ook op iTunes te vinden.
De muziek die je koopt via iTunes of Beatport kun je gewoon afspelen met mediaspelers zoals de Pioneer CDJ 2000 (Nexus), of met dj software.

Muziekabonnement

Het opbouwen van een goede allround muziekcollectie kost natuurlijk flink wat geld. Kun of wil je zo’n bedrag niet in 1 keer spenderen?
Dan kun je ook voor een muziekabonnement kiezen. 

Muziekabonnementen zijn er in 2 soorten. Bij de eerste soort huur je de muziek. Dat is meestal relatief goedkoop, legaal en je hebt ook vaak een flinke collectie oudere muziek, maar je wordt geen eigenaar van de muziek en je kunt de muziek niet altijd afspelen op een speler als de CDJ 2000.
PB sound is bijvoorbeeld een bekende Nederlandse leverancier van dit soort muziekabonnement, maar met € 59,00 per maand ook een vrij prijzige.

Dj software als Virtual Dj biedt bijvoorbeeld ook een eigen muziekabonnement voor een tientje per maand, en integratie met Deezer (al mag je dat laatste officieel niet gebruiken tijdens optredens). 

Bij de tweede soort kun je de muziek gewoon downloaden, en word je dus wel eigenaar van de muziek. Voor een paar tientjes per maand kun je zoveel nummers downloaden als je maar wilt, en de nummers kun je op elke speler afspelen.  Nadeel van dit soort abonnementen is dat de collectie oudere muziek meestal erg beperkt is en bij de internationale aanbieders geen Nederlandse muziek te vinden is, behalve bij het Nederlandse Dj Vault.

Dj Vault is met ruim 40 euro exclusief BTW per maand echter vrij prijzig. Een dienst als BPM Supreme is met 20 euro per maand een stuk goedkoper en bevat ook alle nieuwe top 40 muziek, evenals een redelijke collectie oudere muziek. Alleen Nederlandse muziek zul je dan alsnog via iTunes moeten aanschaffen.

Dit artikel is geschreven door Marcel Melis, eigenaar van DjHuren.nl. Marcel is sinds 1995 actief als allround dj en verdient sinds 2003 zijn brood door te draaien op (jubileum) bruiloften, verjaardagen, schoolfeesten, studentenfeesten en in cafe’s, feesttenten enzovoorts door heel Nederland.