Veruit de meeste dj’s beginnen met heel veel thuis te oefenen. Er komt echter een moment dat je ook op feestjes wil gaan draaien.
Nu kun je natuurlijk proberen een felbegeerd plekje als dj in een café, discotheek of club te bemachtigen maar er zijn heel veel dj’s die dat willen.
Veel dj’s beginnen dan ook met draaien op feestjes van vrienden, kennissen en familie. Daar heb je echter wel wat apparatuur voor nodig, want die is meestal nog niet aanwezig.
Wat is een drive-in-show?
Een dj die zelf alle apparatuur meeneemt naar een feest noemen we een drive-in-show.
Op deze pagina lees je wat je allemaal nodig hebt als je een drive-in-show wilt beginnen.
Wil je een drive-in-show huren voor je feest? Klik hier voor een overzicht van drive-in-shows in jouw regio!
Muziek voor je drive-in-show
Het eerste wat je nodig hebt als je een drive-in-show wilt beginnen is muziek. Waarschijnlijk ben je al een tijdje bezig met draaien dus je zal al wel behoorlijk wat muziek hebben, maar is dat wel de juiste muziek? En waar kun je je muziek het beste kopen? Je leest er alles over in ons artikel alles over muziek.DJ apparatuur voor je drive-in-show
Om te beginnen heb je natuurlijk goede dj apparatuur nodig. Alles daarover lees je in ons artikel over dj apparatuur.
Als drive-in-show kun je het beste kiezen voor een goede all-in-one speler zoals de Pioneer RX serie of de Denon Prime serie.
Zorg ook dat je altijd een verloopkabeltje bij je hebt om een telefoon aan te kunnen sluiten, aangezien steeds meer mensen daar tegenwoordig mee aankomen. Dat kan gewoon met een standaard mini jack naar tulp (RCA) kabeltje via de hoofdtelefoon uitgang van de telefoon.
Geluidsinstallatie voor je drive-in-show
Naast dj apparatuur is een goede geluidsinstallatie het belangrijkste onderdeel van je drive-in-show. Als je jezelf richt op bruiloften, verjaardagen, kleinere personeelsfeesten en dergelijke zullen veruit de meeste feesten voor maximaal 100 a 150 gasten zijn, maar als je pas net begint zul je meestal kleinere feestjes doen tot maximaal 50 gasten.
Je hoeft dan ook niet direct een geluidsinstallatie van 10.000 euro te kopen, maar een fatsoenlijke sub-top set is wel aan te raden. Als je voornamelijk kleine feestjes tot 75 a 100 gasten doet is een DAP clubmate II al een erg leuk setje om mee te beginnen. Wel zelf even wielen onder de subwoofer zetten anders is hij erg lastig te vervoeren.
Natuurlijk is dit een erg low budget setje dus verwacht er geen wonderen van. De kwaliteit van de connectoren en de lak is niet super maar het geluid is volgens velen best aardig voor het geld. Wil je een stapje hoger? Kijk dan eens naar de DAP XT serie of naar Behringer Eurolive speakers.
Met name DAP heeft een erg slechte reputatie in de drive-in-show wereld. Dat komt omdat DAP vroeger veel slechte producten uit China importeerde. Nu hebben ze nog steeds mindere producten (De DAP MC serie is daar een goed voorbeeld van) maar de hierboven genoemde series zijn een stuk beter van kwaliteit.
Wil je toch liever een wat meer geaccepteerd merk? Kijk dan eens naar merken als ElectroVoice (EV), DB Technologies, HK Audio, QSC enzovoorts.
Ben je op zoek naar de voor- en nadelen van actieve luidsprekers of wil je weten waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een geluidsinstallatie? Lees dan onze wiki over luidsprekers en versterkers!
Verlichting voor je drive-in-show
Natuurlijk zijn allerlei flitsende en bewegende lampen veel leuker dan een paar saaie LED parren maar toch is dat juist het eerste wat je moet kopen als je verlichting voor je drive-in-show zoekt. Die LED parren vormen namelijk de basis van je lichtshow en bij veel feestjes heb je aan 8 fatsoenlijke LED parren meer dan genoeg, vooral als er ook veel gasten van 40 jaar en ouder komen.
De LED parren van Ayra zijn erg populair en zijn met een prijs van rond de € 250,00 voor een setje van 4 LED parren prima te betalen. Voor dat geld krijg je er zelfs een stevige tas bij om ze in te vervoeren!
Daarnaast is een goede lichtsturing aan te raden. De hierboven genoemde LED parren hebben wel een aantal ingebouwde programma’s maar het is erg prettig als je die op afstand kunt besturen. Zo kun je bijvoorbeeld een rustig programma selecteren aan het begin van de avond en een wat wilder programma als je house of dance draait. Je hebt al een lichtsturing voor een paar tientjes, en voor rond de € 100,00 heb je echt een prima uitgebreid model.
Als je de basisverlichting van 8 LED parren op orde hebt kun je gaan kijken naar wat effecten. Probeer dat wel een beetje synchroon en niet te druk te houden, bijvoorbeeld 2 moving heads (met name Showtec maakt erg leuke en betaalbare moving heads) en een leuk effect zoals een moonflower, laser of LED discobal in het midden. Dit alles natuurlijk aan een degelijke truss brug opgehangen met veilige klemmen en safety’s en een rookmachine erbij zodat de lichtbundels mooi uitkomen en je hebt al een behoorlijke drive-in-show!
De vergeten kostenpost : kabels, statieven en flightcases
Als je een drive-in-show wil beginnen en de kosten worden op een rijtje gezet worden kabels, statieven en flightcases vaak vergeten of onderschat, terwijl dit toch een behoorlijke kostenpost is. Je hebt sowieso 2 statieven nodig voor je luidsprekerset, 1 of 2 statieven voor je verlichting, stroomkabels, XLR kabels (zowel voor het licht als voor het geluid), eventueel speakon kabels als je voor passieve luidsprekers gaat, verlengkabels, haspels enzovoorts.
Die kabels kun je ook in een goedkope kunststof bak van de bouwmarkt of IKEA vervoeren maar je dure apparatuur kun je het beste in een flightcase vervoeren. Die kosten echter ook al snel meer dan 100 euro per stuk en dat loopt dus flink op. Als je nog niet al te vaak buiten de deur hoeft te draaien kun je de spullen voorlopig misschien nog wel vervoeren in de originele doos maar als je vaker weg bent zul je op een gegeven moment toch moeten overstappen op een degelijkere (en professionelere) oplossing.
Een mooi meubel voor je drive-in-show
Ook een mooi meubel is een belangrijk onderdeel van je drive-in-show, want een tafel met allemaal losse apparaten en een hoop kabels erop ziet er natuurlijk niet erg professioneel uit. Dat hoeft niet eens zo heel duur te zijn; met dit voorzetscherm ziet het er al meteen een stuk professioneler uit en aangezien het opvouwbaar is neemt het niet al teveel ruimte in tijdens het vervoer.
Vervoer van je drive-in-show
In het begin kun je al je spullen misschien nog net in de auto gepropt krijgen maar je zal waarschijnlijk al redelijk snel toe zijn aan een aanhanger of busje om je drive-in-show te vervoeren. Als je maar enkele keren per jaar een optreden hebt is het vaak interessant om een aanhanger of busje te huren maar als je meerdere keren per maand op pad bent is het al snel voordeliger zelf iets te kopen.
Dat hoeft natuurlijk niet meteen gloednieuw te zijn, met name aanhangers zijn regelmatig voor nette prijzen te vinden op Marktplaats. Een fatsoenlijke bus is wel een stuk duurder, als je die erg goedkoop kunt krijgen heeft dat vaak een reden en dan ben je al snel veel geld kwijt aan onderhoud.
Promoten van je drive-in-show
Als je alles op orde hebt voor je drive-in-show moet je natuurlijk nog wel optredens zien te krijgen. Een website, visitekaartjes en een advertentie hier en daar is zeker geen overbodige luxe. Lees hier alles over het promoten van je drive-in-show!Dure hobby, zo’n drive-in-show!
Inderdaad, als je het goed op orde wilt hebben kost een complete drive-in-show behoorlijk wat geld en je moet behoorlijk wat avondjes draaien om dat er weer uit te halen. Je moet het dan ook echt als hobby zien, er zijn maar weinig bedrijven die hier echt van kunnen leven. Overigens zijn de meeste grote geluidsbedrijven ook begonnen als drive-in-show dus het kán wel, maar er zijn tegenwoordig zoveel drive-in-shows dat het een erg lastige klus wordt.
Als je iets zoekt om makkelijk rijk mee te worden moet je echt even verder zoeken, dat gaat met een drive-in-show niet lukken. Hou je van muziek en vind je het geweldig om mensen daarmee te vermaken? Dan is een drive-in-show een hele leuke hobby!