De meeste dj’s beginnen als “bedroom dj” en draaien dus vooral thuis om te oefenen. Op een gegeven moment wil je echter je skills ook aan een publiek gaan vertonen, maar hoe kom je dan aan optredens?
Een vermelding op licht-en-geluid.com is natuurlijk een prima begin maar in de meeste gevallen is dat alleen helaas (nog) niet voldoende om je agenda ieder weekend gevuld te krijgen.
De meeste dj’s beginnen met draaien op klassenfeestjes en op feestjes van familie, vrienden en bekenden. Maar dan moeten ze wel weten dat jij dj bent! Daarom vertel je aan iedereen die het horen wil dat je dj bent en heb je dat op je Twitter, Instagram en Facebook profiel staan. Laat in je profielnaam ook het woordje “DJ” terugkomen, dan zien mensen ook direct dat je dj bent als je reageert op de profielpagina’s van anderen.
Een eigen website
Op al je profielen heb je vanzelfsprekend een link naar je eigen website staan en ook op je visitekaartjes (die je overigens gratis kunt bestellen bij VistaPrint) vermeld je deze site. Die website is voor familie, vrienden en bekenden alleen een leuke extra, die boeken je namelijk vooral omdat ze je kennen. Meer dan een paar optredens per jaar zal dit echter niet opleveren dus je zal ook moeten zorgen dat anderen je gaan boeken. Maar mensen die jou niet persoonlijk kennen willen natuurlijk wel eerst wat meer over jou weten en een eigen website is de ideale plek daarvoor.Hoe maak ik een eigen website?
Er zijn diverse plekken op internet waar je gratis een website kan maken zonder enige kennis van HTML, zoals Jimdo, JouwWeb.nl of Wix.com. Als je iets meer verstand van websites hebt is WordPress een prima keuze.Wat moet ik zeker op mijn website zetten?
Alles wat mensen willen weten over jou als dj, zoals:- Hoe oud ben je en hoe lang ben je al dj?
- Wat voor muziek draai je?
- Wat kost je per uur of per avond?
- Heb je zelf apparatuur? En als je zelf apparatuur hebt, wat voor apparatuur dan?
- Voldoende foto’s van jezelf als dj en van je drive in show.
- Een contactpagina met een contactformulier, je e-mail adres en je telefoonnummer.
- Je woonplaats zodat mensen weten in welke regio je zit.
Wat moet ik vooral niet op mijn website zetten?
- Zet geen complete apparatuurlijsten met allerlei technische termen op je website. Dat interesseert klanten niets.
- Als je nog maar een paar optredens hebt kun je beter geen agenda op je website plaatsen.
- Een gastenboek is natuurlijk leuk maar zorg er dan wel voor dat dit niet vol komt te staan met reacties als “mooie website” of erger nog, spam.
- Plaats niet teveel persoonlijke informatie op je site zoals hobby’s die niets met muziek te maken hebben, de zwangerschap van je cavia enzovoorts.
- Vermeld alleen je woonplaats op je website, niet je volledige adres (in verband met diefstal).