Menu Sluiten

Luidsprekers

Alles over luidsprekers vind je op deze pagina. Scroll naar beneden om alles te lezen, of klik hieronder om rechtstreeks naar het betreffende onderdeel te gaan:

banner-bax-geluid

Bax Music | De specialist in Geluid & PA

Begrippenlijst luidsprekers

Wanneer je op zoek bent naar een luidspreker kom je een hoop begrippen en functies tegen.
Hieronder leggen we de belangrijkste uit:

 

Actieve vs passieve luidsprekers

De eerste keuze die je moet maken is of je een actieve of passieve luidspreker wilt.

 • Bij een actieve luidspreker is de versterker al ingebouwd in de luidsprekerkast. Je hebt dus geen aparte versterker meer nodig.
  Vaak zijn ook de limiter en processor al ingebouwd.
 • Bij een passieve luidspreker heb je een aparte versterker (en eventuele processor) nodig.

Enkele voordelen van een actieve luidspreker zijn:

 • Compact in vervoer en opslag, omdat er geen apart versterker rack meer nodig is.
 • Alle componenten (luidspreker, versterker, limiter en processor) zijn perfect op elkaar afgestemd.
 • Meestal heeft elke luidspreker een eigen versterker; als er 1 defect raakt werkt de rest nog wel.

Enkele nadelen van een actieve luidspreker zijn:

 • De luidspreker is vaak zwaarder, omdat er ook een versterker is ingebouwd.
 • Er moeten meer kabels (namelijk ook een stroomkabel) naar elke luidsprekerkast toe.
 • Actieve luidsprekers zijn kwetsbaarder, omdat alle electronica is ingebouwd. Je moet er dus wat voorzichtiger mee omgaan dan met passieve luidsprekers.
 • Hierdoor is het ook minder makkelijk een defect (tijdelijk) op te lossen. Actieve luidsprekers zitten ingewikkelder in elkaar en je kunt ze niet even snel op een andere versterker aansluiten.
 • Bij actieve luidsprekers zitten de (volume)regelaars achter op de luidsprekerkast. Onbevoegden kunnen er dus makkelijker bij, terwijl je er zelf minder makkelijk bij kunt.

12, 15 of 18 inch?

De tweede keuze die je moet maken is de maat van de luidspreker. De meest gangbare maten zijn 12, 15 en 18 inch. Welke maat je moet hebben is afhankelijk van je toepassing.

Een grotere maat luidspreker zorgt voor een betere en diepere basweergave, maar kan minder goed overweg met het mid/hoog frequentiegebied. Daarom zijn subwoofers (luidsprekers die speciaal bedoeld zijn voor de weergave van lage tonen, ofwel bassen) meestal 15 of 18 inch.

Andersom geldt dat ook; een 12 inch luidspreker kan prima overweg met midden en hoge tonen zoals spraak en zang, maar is veel minder geschikt voor basweergave. 12 inch luidsprekers worden dan ook meestal gebruikt als topkast, dus voor de weergave van de midden en hoge tonen. 

Overigens worden 12 inch luidsprekers ook regelmatig gebruikt als fullrange luidspreker, waarbij deze alle frequentiegebieden moet weergeven. Dit kan wel met een 12 inch luidspreker, maar echt diepe en voelbare bassen zul je er niet mee krijgen. Dat komt ook omdat je een fullrange luidspreker vaak op een statief zet.

De beste keuze is een zogenaamde sub-top set. Zo’n set bestaat uit 2 tot 4 subwoofers (15 of 18 inch luidsprekers voor de basweergave) en meestal 2 luidsprekers voor de midden en hoge tonen (vaak 12 inch, soms ook kleiner of juist groter).

Indien je niet genoeg budget hebt voor een sub-top set adviseren wij te kiezen voor twee 15 inch luidsprekers. Deze kunnen namelijk alle frequentiegebieden vrij redelijk weergeven en zijn daardoor allround in te zetten. In de meeste gevallen klinken 15 inch luidsprekers wat minder goed dan een 12 inch luidspreker in het midden en hoog gebied, en zullen ze minder bas produceren dan een aparte subwoofer, maar ze zullen voor de meeste toepassingen tot 50 a 75 gasten prima voldoen.

Wanneer je later grotere feesten gaat doen kun je er altijd nog 18 inch subwoofers bij kopen.

 

dB, SPL en Wat(t)?!

 • Het vermogen van een luidspreker wordt uitgedrukt in watt.
 • De geluidsdruk (dus hoe hard een luidspreker gaat) wordt uitgedrukt in decibel (dB)
  In het Engels vertaald is geluidsdruk Sound Pressure Level, afgekort SPL.

Wanneer je op zoek gaat naar een luidspreker is de geluidsdruk het belangrijkste criterium.

Het wattage is vooral belangrijk om de juiste combinatie van versterker en luidsprekers te kiezen. Vuistregel hierbij is dat de versterker 1,5 tot 2 keer zoveel vermogen mag hebben als de luidsprekers. Bij 2 luidsprekers van elk 400 watt mag de versterker dus 2 x 600 watt tot 2 x 800 watt RMS vermogen
leveren.

Meer informatie over geluidsdruk, vermogen en dergelijke vind je onder deze link.

 

Hoeveel mensen kan ik aan met mijn geluidsset?

Deze vraag is niet zonder meer te beantwoorden. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals het wattage, de SPL, de grootte van de zaal, het soort muziek en publiek (een houseparty is immers wat anders dan een bruiloft), de kwaliteit van de gebruikte componenten enzovoorts.

Een veel gebruikte vuistregel is 10 watt RMS vermogen per persoon.

Met een geluidsset met een totaal vermogen van 500 watt RMS (bijvoorbeeld 2 fullrange luidsprekers van 250 watt) kun je dus ongeveer 50 man aan, en met een sub-top set met een totaalvermogen van 2000 watt RMS kun je maximaal zo’n 200 gasten aan.

 

Altijd gaan luisteren!

Misschien nog wel het beste advies: ga altijd luisteren voordat je luidsprekers koopt. Maak voor jezelf alvast een lijstje met merken en types die je eventueel wilt kopen, en ga die in de winkel beluisteren en vergelijken.

Wanneer je een keuze gemaakt hebt, of nog twijfelt tussen enkele sets, is het zeker verstandig deze een keer in te huren zodat je ook hoort hoe ze tijdens een feestje presteren. Luidsprekers klinken in een zaal vol met mensen nu eenmaal heel anders dan in een lege showroom.

Aansluitingen

Passieve luidsprekers

Speakon aansluiting op een passieve luidspreker

Op een professionele passieve luidspreker vind je maar 1 soort aansluiting, namelijk speakon.

Veel luidsprekers hebben, net als de luidspreker op de foto hiernaast, 2 speakon aansluitingen.

De eerste is voor het inkomende signaal, dus het signaal dat vanuit de versterker naar de luidspreker gaat.
De tweede is een doorlus van het signaal.

Op die manier heb je maar 1 kabel nodig van de versterker naar de luidsprekers, en kun je een veel kortere kabel van bijvoorbeeld de subwoofer naar de mid/hoog luidspreker gebruiken.

Actieve luidsprekers

Aansluitingen actieve luidspreker

Op een actieve luidsprekerkast zijn meer aansluitingen te vinden. Ten eerste een XLR of jack aansluiting voor het inkomend signaal. Ten tweede een stroomaansluiting (powercon of eurostekker).

Daarnaast is er vaak ook hier een signaal doorlus aanwezig. Bij luidsprekers met een powercon stroomaansluiting is ook vaak een stroom doorlus aanwezig, zodat je ook daarvoor slechts een korte kabel nodig hebt.

De aanwezige aansluitingen verschillen per merk en type.

Luidspreker merken

Er zijn erg veel luidspreker merken. Veel gebruikte A-merken zijn o.a.:

Daarnaast zijn er nog een aantal semi-professionele merken die zich op hobbyisten richten. De bekendste daarvan zijn Behringer en DAP Audio.

Met name DAP Audio heeft een slechte reputatie. Dat komt omdat dit merk vroeger vooral OEM producten uit China liet overkomen met een niet al te beste kwaliteit. Tegenwoordig worden veel DAP producten echter in Nederland ontwikkeld, wat een grote sprong voorwaarts betekent in kwaliteit.

banner-bax-geluid

Bax Music | De specialist in Geluid & PA