Menu Sluiten

Versterkers

Waar moet ik op letten als ik een versterker wil kopen?

De versterker is één van de belangrijkste onderdelen van je geluidsinstallatie, samen met de luidsprekers en het mengpaneel. De versterker zorgt er immers voor dat je publiek de muziek goed kan horen (en bepaalt ook, samen met de luidsprekers, de geluidskwaliteit) en als de versterker kapot gaan is het feest afgelopen. Kies dus altijd voor een degelijke, betrouwbare versterker. Maar waar moet je nu op letten als je een PA versterker wilt kopen? In elk geval op de volgende punten:
  • Vermogen in Watt bij 8 ohm en 4 ohm
  • Digitaal of analoog
  • Wat voor aansluitingen erop zitten
  • De aanwezigheid van een limiter en processor

banner-bax-geluid

Bax Music | De specialist in Geluid & PA

Hoeveel watt vermogen moet mijn versterker hebben

Hoeveel watt vermogen je versterker moet hebben is afhankelijk van verschillende factoren.

Ten eerste: hoeveel mensen wil je van geluid voorzien met je nieuwe versterker? Voor 100 mensen heb je natuurlijk minder vermogen nodig dan voor 500 mensen. Maar zelfs als je weet hoeveel mensen je ongeveer van geluid wilt voorzien is de vraag hoeveel watt vermogen je versterker moet hebben nog niet zomaar te beantwoorden.

Als er 100 gasten komen in een zaaltje van 100m2 heb je minder vermogen nodig dan wanneer diezelfde 100 gasten in een zaal van 200m2 staan. In dat geval moet je namelijk een veel grotere ruimte met geluid vullen. En als die 100 gasten in de buitenlucht staan heb je het weer over een heel andere situatie.

Daarnaast ligt het er ook aan voor welke toepassing je de versterker gaat gebruiken. Wanneer je als drive-in show voornamelijk op bruiloften draait hoeft het vaak een stuk minder hard dan wanneer je een versterker zoekt voor een club. En voor dj gebruik is meestal ook minder vermogen nodig dan wanneer er een live band over moet spelen.

Het is in elk geval belangrijk om je versterker goed af te stemmen op je luidsprekers. Een veelgebruikte vuistregel is dat de versterker 1,5 keer zoveel vermogen mag hebben als de luidsprekers. Als je dus 2 luidsprekers hebt met een vermogen van 100 watt RMS kies je een versterker die 2 x 150 watt vermogen heeft.

Clippen

Op die manier hoeft je versterker namelijk nooit te hard te werken om het optimale uit je luidsprekers te halen. Als een versterker te hard moet werken spreek je namelijk over clippen en daar kunnen je versterkers en je speaker kapot van gaan.

Vermogen bij 8 ohm en vermogen bij 4 ohm weerstand

Bij versterkers worden meestal 2 vermogens opgegeven, namelijk het vermogen bij 8 ohm en het vermogen bij 4 ohm. Welke waarde je moet aanhouden heeft te maken met hoeveel luidsprekers je op de versterker aansluit, en hoe je die aansluit.

Een luidspreker heeft meestal een weerstand van 8 ohm. Als je dus 1 luidspreker op het linkerkanaal en 1 luidspreker op het rechter kanaal van je versterker aansluit heb je dus een weerstand van 2 x 8 ohm en moet je dat vermogen aanhouden.

Er zijn echter ook luidsprekers die een weerstand van 4 ohm hebben. Daarnaast beschikken sommige luidsprekers over zogenaamde “doorlus” uitgang. Als je een extra luidspreker aansluit op zo’n doorlus uitgang wordt de weerstand gehalveerd en dus 4 ohm in plaats van 8 ohm.

Als de weerstand afneemt kan de versterker meer vermogen leveren. Vergelijk het maar met fietsen: als je door een dikke laag sneeuw fietst (= veel weerstand) kost dat veel meer moeite dan dat je over een goede verharde weg fietst.

Als je op de doorlus uitgang van die extra luidspreker nu weer een luidspreker aansluit wordt de weerstand slechts 2 ohm. Dan kan de versterker dus nog meer vermogen leveren, maar daar moet zo’n versterker dan wel tegen kunnen. De componenten van de meeste versterkers zijn er niet op gemaakt zoveel vermogen aan te kunnen en gaan kapot bij een weerstand van maar 2 ohm, al hebben sommige versterkers hier een beveiliging voor ingebouwd.

Digitaal of analoog

Vroeger was een versterker vooral heel erg lomp en zwaar. Dat kwam vooral door de grote voeding die nodig was om voldoende vermogen te kunnen leveren. Tegenwoordig komen er steeds meer digitale versterkers op de markt. Deze hebben niet zo’n grote voeding nodig en zijn daardoor een stuk lichter en compacter. In actieve luidsprekers vind je dan ook vrijwel altijd digitale versterkers, wat meestal niet veel meer is dan een printplaat met wat knoppen erop.